Novice‎ > ‎

Zahvala našemu društvu

objavljeno: 1. feb. 2012 04:57 avtor: Miha Markovic   [ posodobljeno 3. dec. 2015 11:09 ]
Skavti iz gradca so zbrali za cca 30.000 eur invalildkskih pripomočkov. Problem je nastal kakšen mesec nazaj ko niso imeli kam pripeljat teh pripomočkov. Takrat je šel v akcijo Kanal-A in našli so skladišče NGU v Dolskem. Na podlagi tega so se odločili te stvari pripeljati sem. Ko so pa pripeljali pa je bilo veliko ljudi, ki so to potrebovali tako, da nismo sploh prišli do skladišča. Vse skupaj pa so delali v navezavi s slovenskimi skavti. In te so napisali to zahvalo avstrijcem v kateri je omenjen NGU :)


A to še ni konec zgodbe. Nekaj dni za tem, ko so se pripomočki razdelili smo dobili na naš mail tole pismo:


NEVER GIVE UP


NEVER GIVE UP je preprosta oranžna zapestnica, ki jo nosim na svoji levi roki. Nosim jo že kar nekaj dni. Nosim jo od dneva, ko sem jo dobila od Jana, simpatičnega fanta s krasnim primorskim dialektom, sicer pa novinarja na Kanalu A.  Dobila sem jo tisti dan, ko sva šla skupaj v Dolsko pogledat skladišče, kjer naj bi uskladiščili pošiljko invalidskih pripomočkov, bogato donacijo avstrijskih odraslih skavtov slovenskim odraslim skavtom.

NEVER GIVE UP,  mi je tisti dan rekel Jan, ali poznate to? Nisem poznala, sem pa vedela za tek za otroke z Dawnovim sindromom. Jan je bil eden od pobudnikov, ne, menda celo glavni.
NEVER GIVE UP, mi je rekel. Našli bomo prostor, kjer bomo uskladiščili to pošiljko. Tisti dan sem bila silno slabe volje in že malo obupana, saj sem klicala na veliko naslovov in ponujala vozičke, hojce, rolatorje, mobilne stole in bergle. Prijazni ljudje, s katerimi sem govorila, so bili veseli te informacije, zataknilo pa se je pri prostoru: kam uskladiščiti cca 12 m3 blaga??? Kam???

Skladišče smo dobili. Prostorov sem se razveselila, še posebej, ko sem v njih zagledala veliko vreč s plastičnimi zameški, katere vneto zbiram in zbiramo na vseh straneh že nekaj let, že od takrat, ko sem na romanju z bolniki v Lurd srečala Mario, skavtinjo iz Monfalcona, ki je hodila od vagona do vagona z vrečko in klicala: tappi, tappi..... Pa sem jo pobarala, kaj bo s pokrovčki in zakaj jih zbira? Ko mi je razložila, sem jih začela zbirati tudi jaz in z zbiranjem okužila veliko število znancev, prijateljev, sorodnikov, skavtov, ….

NEVER GIVE UP zapestnica na moji roki mi je dala neko novo moč in nek nov pogum in kar same so prihajale ideje, koga bi bilo dobro še poklicati in kdo bi lahko še s pridom uporabil invalidske pripomočke. In spisek je bil dolg in vedno daljši, telefoni so zvonili, jaz sem odgovarjala, pisala, risala, delala sezname in usklajevala.... Bila sem že malo utrujena in tečna in kar nekajkrat sem pomislila, kaj mi je bilo tega treba in če mi bo sploh uspelo.... Pa sem pogledala na zapestnico in v sebi neštetokrat ponovila: NEVER GIVE UP, NEVER GIVE UP,...

Avstrijski skavti so sporočili, da je kamion  pripravljen in da prihajajo. Mischa in Skippy, moja dva skavtska prijatelja iz Graza sta držala besedo in pripeljala poln kamion, vreden kakih  EUR 30.000.  Pomagat je prišlo kar nekaj skavtov, prišel je tudi Jan s svojim snemalcem, prišli so ljudje iz Domov za ostarele, iz Karitasa, iz Bratstva invalidov, posamezniki, …. in pošiljka je bila v slabi uri razdeljena.  Razdeljena tistim, ki pripomočke zares potrebujejo in jih bodo zares uporabljali. Še več bi lahko podarili. Skladišče v Dolskem bo ostalo prazno, vendar ne za dolgo , saj so avstrijski skavti povedali, da akcija teče naprej....

In ko smo dvignili rampo na izpraznjenem kamionu in zaprli vrata, sem bila še bolj prepričana, da mi je bilo namenjeno, da sem se lotila te akcije, saj je  potrebno v življenju velikokrat ponoviti: NEVER GIVE UP – tudi , ko je hudo, tudi ko ne gre več naprej, tudi ko se ustavi,  ko je črno in bedno in brezizhodno,  ko je veliko dela, tudi ko izgleda nerešljivo, tudi ko se zdi nepomembno, … NEVER GIVE UP.

NIKOLI, ZARES NIKOLI NE ODNEHAJ! Posebno ne takrat, ko gre za ljudi, ko gre za dobroto, ko gre za pomoč, ko gre za dobro delo, ko gre za tiste, ki pomoč potrebujejo...

Ester

Comments