Zgodbe

V okviru našega projekta, ki bo potekal OD 1. JUNIJA DO 10. JUNIJA 2012 – PO VSEJ SLOVENIJI, zbiramo sredstva za 10 žalostnih zgod, ki jih predstavljamo:


ZGODBE, KI JIH PIŠE ŽIVLJENJE


ZASAVJE/HRASTNIK:

Brezposelna starša živita s socialno pomočjo ter nikakor ne dobita zaposlitve. Oče je pljučni bolnik zaradi večletnega dela z laki. Kakšen euro zasluži s pomočjo starejšim sosedom (sesanje stanovanja, pomaga nostiti drva iz kleti itd.) Imata dve hčere (osnovnošolka in srednješolka), ki se s težavo šolata. Ponudita jim lahko le najnujnejše. S socialno pomočjo komaj pokrivajo stroške najemnega stanovanja, ostane jim zelo malo.


NOVO MESTO:

29 letna mati se je morala zateči v varno hišo zaradi nasilnega moža. Pretepal je tudi 6 letno hčer. Ker za hčerko ni dobila vrtca, se mamica ne more zaposliti. Prejema minimalno socialno pomoč. Sedaj ji je nekako uspeli najeti manjše stanovanje (sobo), nima pa osnovnih stvari....


CELJE:

32 letnemu očku so se le nekaj mesecev nazaj končale sanje, ko mu je za posledicami hude bolezni umrla žena. Kljub bolezni je rodila sina, a je bila preslabotna, da bi skrbela zanj, tako da je očka skoraj dve leti hkrati skrbel za hudo bolno ženo in dojenčk. Pri tem je prejemal le dodatek za nego, saj v službo ni mogel. Vse prihranke je porabil za bolezen žene in preživetje družine. Očka se počasi postavlja na noge s pomočjo dobrih ljudi, a da si bo opomogel, potrebuje še mnogo mnogo…


SLOVENJ GRADEC:

Dekle ima sestrico in bratca. Mamica je pred dvema mesecema napravila samomor, otrokom pa je pred leti v nesreči umrl tudi očka. Dekleti sta ostali siroti, bratec pa ima drugega očeta, ki je bil do deklet, za časa življenja mamice, zelo krut (pretepi, nadlegovanje). Zgodba je dolga in boleča. Center za socialo jih nudi psihosocialno pomoč, potrebujejo pa nekatere osnovne stvari.


NOVA GORICA:

Družina je februarja izgubila očeta. Mati je zaključila z nadomestilom za čas dopusta za nego in varstvo. V družini so štirje mladoletni otroci: dva prejemata dodatek za nego otrok – dodatek, ki ga ima družina z otrokom, ki potrebuje posebno nego in varstvo in je namenjena kritju povečanih življenjskih stroškov, ki jih ima družina zaradi nege in varstva.  Druga dva otroka imata diabetes. Denar potrebujejo za nekatere osnovne življenske potrebščine.


KOPER:

Oče je ob ločitvi dobil skrbništvo nad obema sinovoma. Mati je psihično nestabilna. Starejši sin (7 let) je hudo zbolel, oče pa se je moral zadolžiti, da si je lahko privoščil nego, ki ga je obdržala pri življenju. Zaradi neprestanih odsotnosti za nego otroka je dobil odpoved, banka pa mu je blokirala transakcijske račune. Nekaj drobiža mu uspe zadržati od socialnih prispevkov, to je ves prihodek njegove družine. Življenje si je skušal urediti z novo partnerko, ki pa je tudi sama vdova z dvema fantkoma, ter prav tako brezposelna. Edini družinski vir hrane sta Rdeči križ in Karitas. Oče je čisto na koncu....Družina potrebuje osnovne življenske potrebščine


PTUJ:

52 letna mati s kožnim rakom, težjo okvaro hrbtenice, brezposelna skrbi za 17 letno hčerko z okvaro mehurja. Hčer se sicer uspešno šola, a ima psihične težave. Očeta ni nikoli spoznala, saj je ni nikoli priznal. Z materjo komaj preživita mesec. Hrana je ob določenih dnevih neznanka. Družina potrebuje osnovne življenske potrebščine.MARIBOR:


Gre za družino, ki je pribežala v Maribor. Imata dva otroka, deklico 12 let in dečka 11.  Pred krizo sta imela zaposlitev (oče v gradbeništvu, mamica čistilka).  Oče je izgubil delo ter ne prejema nadomestila plače. Mamica ima službo s polovičnim delovnim časom. Ne zmorejo več plačevati stroškov življenja. Družina je povsem obupana. Grozi jim brezdomstvo.


KRANJ:

Petčlanska družina se zaradi nasilja očeta preseli v varno hišo. Brezposelna mati dela prilolžnostno pri kmetih, da lahko privošči hrano štirim otrokom. Dva sta srednješolca, dva pa s posebnimi potrebami in obiskujeta prilagojen izobraževalni program. Družina bo prejela solidarno stanovanje - brez opreme. Otroci so dobesedno lačni. Oče je zaprt - zaradi nasilja nad družino....Družina potrebuje osnovne življenske potrebščine

 

LJUBLJANA:


Mamica samohranilka, nezaposlena z dvema deklicama, 15 in 7 let. Vsi skupaj živijo v majhni sobici. V času partnerske zveze z očetom mlajše deklice, je ta vse tri spolno zlorabljah,  trpinčil, ustrahoval.. Danes se družina skriva pred njim. 
Ujeti so v strahovito revščino. Nimajo nobenih prihodkov, potrebujejo pa osnovne življenske potrebščine

 

 

 

Comments